Welcome

Angst maakt blind!

Het vermijden van de realiteit is een effectieve manier om echte verbinding uit de weg te gaan. Het betekent dat je de realiteit van je partner niet onder ogen komt en alleen je eigen fantasieplaatje wilt zien. Je reageert vanuit een vernauwd bewustzijn en niet authentiek, zoals je normaal zou reageren. Je reacties zijn onrealistisch. Je kijkt alleen naar de mooie kanten die het gedrag van de ander legitimeren (als je verlatingsangst hebt) of je ziet juist alleen wat niet goed is aan de ander om je eigen angst gerust te stellen (als je bindingsangst hebt). Je ziet de ander niet zoals hij werkelijk is, maar vergroot één kant sterk uit naargelang je meer in de angst zit voor verlating of om je te binden. De een ziet alleen de romantische kant, de ander alleen de beperkingen. Er is geen ruimte voor een compromis en er is veel weerstand om je wensen en verlangens te toetsen aan de realiteit. De dynamiek vervormt de realiteit en zet er een eigen fantasie voor in de plaats. De functie van je fantasie is om niet geconfronteerd     te worden met de diepte van je angst. 

*** 

Petra (38) had hem leren kennen tijdens een avondje uitgaan en was hevig verliefd op hem. Op haar vraag of hij ook eens bij haar thuis langskwam, reageerde hij steeds afwijzend. Hij wilde haar alleen ‘bij toeval’ ontmoeten. Ze dacht dat dit wel zou veranderen als ze maar genoeg fijne momenten hadden gedeeld samen. Zo hadden ze een intens contact op de schaarse momenten dat ze elkaar tegenkwamen. Na een tijdje begon ze te beseffen dat dit de enige mogelijkheid was om hem te zien en kwam ze de pijnlijke realiteit onder ogen, dat hij hiermee duidelijk maakte geen enkele verbinding aan te willen gaan.     ***  

 Wat spiegelt de buitenwereld? 

Je komt erachter wat verbinding voor je betekent als je jezelf spiegelt aan je omgeving. Hoe kijk je naar vrienden die een gedegen relatie hebben? Welke gedachten gaan er dan in je om? Als je zelf gevoelig bent voor te veel verbinding, zie je bij anderen wat ze inleveren aan vrijheid en welke beperkingen ze tegenkomen die de relatie met zich meebrengt. Misschien benijd je het samenzijn, maar niet de consequenties: de verplichte schoonfamiliebezoekjes, de clubjes van de kinderen, het geregel en gesjouw, alles op gezette tijden, oppas regelen, kinderen die ziek zijn et cetera. In de ogen van mensen met bindingsangst is er dan geen ruimte meer voor flierefluiten, voor ‘pluk de dag’ en doen waar je zin in hebt. Ze nemen zich voor nooit in deze valkuil terecht te komen en als ze toch een verbinding aangaan, beloven ze zichzelf het heel anders te gaan doen. 

Mensen met verlatingsangst kijken anders naar hun omgeving. Ze zien alleen verliefde stelletjes en gelukkige gezinnetjes 

 en fantaseren erover hoe graag ze dat zelf ook zouden willen als… 

*** 

Maaike (39) kwam erachter dat het met haar kinderwens net zo werkte als met de liefde. Ze kan ernaar verlangen, ze kan erover fantaseren, maar als het daadwerkelijk daar zou zijn, hier en nu, in de realiteit, zou de angst haar ook bij de keel grijpen. Verlangen is veilig zolang het in de verte reikt. Z     odra het dichter bij de realiteit komt, raken de angst voor leven en dood elkaar. ***  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *