Welcome

VERSCHILLEN IN DANSPASSEN

Achter bindingsangst gaat altijd verlatingsangst schuil. Als het te bedreigend is verlatingsangst te voelen, dan biedt de pool van de bindingsangst een ‘veiliger’ overlevingshouding. De gedragspatronen van beide polen manifesteren zich op zo’n verschillende manier, dat het soms moeilijk is om te herkennen dat ze beide deel uitmaken van dezelfde dynamiek.      

Het is belangrijk om beide kanten te leren (her)kennen in jezelf, omdat je dan het hele patroon leert doorzien. Het is menseigen om eerst naar de ander te kijken en over je partner te zeggen: hij heeft last van bindingsangst, of: zij klampt zich aan mij vast. Je kunt dan het gevoel hebben dat je zelf wel de verbinding wilt, maar dat het door je partner komt dat het niet werkt. Of je ervaart het claimgedrag van de ander als dé oorzaak waarom de relatie niet tot stand komt. In beide gevallen ligt je focus bij de ander en ligt de valkuil op de loer om de ander te willen begrijpen of veranderen. Je denkt: als die ander nu eens wat minder afstandelijk zou doen of me niet zo zou claimen, dán zouden we een fijne relatie hebben. Op deze manier blijf je tijd en ene     rgie steken in het analyseren van de ander en blijven je eigen thema’s onbewust. 

Voor sommigen, vooral degenen die wel de verbinding willen, en dat zijn met name zij die aan de kant van de verlatingsangst zitten, is het erg moeilijk te geloven dat ze zelf óók kampen met een bindingsprobleem. Zij zouden zo graag willen… als de ander maar zou veranderen. Ik heb in de praktijk nog niet anders gezien dan dat als de een de liefdesbange dans kent, de ander het ook heeft. Het is een systeem dat perfect in elkaar past. Het is alleen een stuk moeilijker je eigen angsten hierin te onderzoeken. Zolang je dat niet aandurft, projecteer je de dynamiek op de ander zonder te zien hoe die in jezelf werkt en blijf je onbewust van je eigen aandeel. Dit is een garantie voor herhaling. Als het gemakkelijker is om eerst de symptomen bij je partner te herkennen, kun je dat als ingang gebruiken om daarna jezelf af te vragen: hoe ken ik zelf de andere kant?      

*** 

Om de beide polen van een liefdesbange dans duidelijker te leren onderscheiden ga ik ze uit elkaar halen en de specifieke gedragingen per pool meer belichten. Ik begin in hoofdstuk 4 met de pool van de bindingsangst en beschrijf in hoofdstuk 5 de pool van de verlatingsangst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *